1 Maja 2015

Data dodania: 2015-05-05 22:48

130 lat temu robotnicy walczyli o godne warunki pracy. Dzisiaj bardzo chcielibyśmy, żeby ta praca była. I żeby praca, którą mamy szczęście mieć, była godnie wynagradzania. Od kilku lat pensje pracowników administracji są zamrożone. W prywatnych przedsiębiorstwach pracuje się za minimalne wynagrodzenie, a jak ktoś ma szczęście, może dostać do minimalnej płacy procent od obrotów.

W Polsce,  a w szczególności na Lubelszczyźnie, jeśli ktoś nie wyjechał za granicę w poszukiwaniu godnych warunków pracy i życia, zasila coraz liczniejsze szeregi tzw. biednych pracujących. Mojego pokolenia nie stać jest na posiadanie dzieci i posiadanie rodziny.  Nie stać jest na planowanie i budowanie przyszłości. Bo musimy liczyć każdą złotówkę i cierpliwie tłumaczyć naszym dzieciom, że w tym miesiącu nie dostaną rowerka, bo jeśli go kupimy, to nie będziemy mieli za co jeść. Musimy tłumaczyć, że w tym roku również nie pojedziemy na wakacje nad polskie morze! Dla nas – biednych pracujących – wyjście do kina z rodziną stało się luksusem. A przecież my uczciwie pracujemy! I mamy dość ubierania się w ciuchlandach!

Według statystyk 41 % Polaków nie ma pieniędzy na tzw. nagły wypadek. Na podstawowe rzeczy, takie jak pralka czy lodówka, trzeba wziąć pożyczkę.  Pomimo ciężkiej trwającej cały miesiąc pracy funkcjonujemy na granicy minimum socjalnego.

Ci, którzy rządzą  w Polsce, tak bardzo kochają Amerykę, że  krok za krokiem  tworzą w Polsce neoliberalną rzeczywistość. Ale chcę im powiedzieć, że już nie muszą się bardziej starać. Bo biedni pracujący już tu są!

Moja babcia, która kilkadziesiąt lat temu tu, na Placu Litewskim, szła w pochodzie pierwszomajowym razem z moją mamą, na pewno nie chciała, żebyśmy cofnęli się do czasów sprzed II wojny światowej. Do czasów strasznego kapitalizmu. Żyjemy w czasach, w których dysproporcje w zarobkach pomiędzy zwykłymi pracownikami, a dyrektorami i prezesami  spółek (nawet komunalnych)  rosną  z każdym rokiem.  Średnie wynagrodzenie jest liczone łącznie z ich milionowymi zarobkami i odprawami.

Szanowni Państwo,

Dzisiaj jest  święto nas wszystkich :

tych , którzy pracowali całe życie wierząc, że budują  lepszą przyszłość dla swoich dzieci, a teraz muszą dokonywać trudnych wyborów co kupić: jedzenie czy lekarstwa, bo ich emerytury są na granicy, bądź poniżej minimum socjalnego oraz tych, którzy chcą pracować w normalnych warunkach i móc utrzymać swoje rodziny.

W tym szczególnym dniu życzę wszystkim spokojnej przyszłości, poczucia, że nasza praca ma sens i że tworzymy dobrą przyszłość dla naszych dzieci. Życzę wam godnej płacy za waszą pracę!

Dziękuję,

Zobacz profil polityka: Natalia Dudek