Joanna Senyszyn: PiSowi świeczkę, komu ogarek?

Data dodania: 2015-05-04 11:36

Abp Gądecki na Jasnej Górze przytoczył słowa św. Augustyna, że "wszelka władza, która nie respektuje prawa Bożego, prędzej czy później stanie się bandą złoczyńców". Jest to znakomite podsumowanie funkcjonowania Kościoła katolickiego, jako instytucji i działalności biskupów. Niestety przewodniczący Knferencji Episkopatu Polski nie odniósł tej krytyki nie do siebie ani do swoich kolegów po fachu.

W homilii, pod pozorem neutralności, było dużo mieszania się do polityki. Dawne hasło "katolik głosuje na katolika", abp Gądecki zastąpił wezwaniem, by wierzący głosowali "na te osoby, których postawa i poglądy są im bliskie, a przynajmniej nie sprzeciwiają się wierze katolickiej i katolickim wartościom oraz zasadom moralnym". Nie sprecyzował, jakie to zasady. Oby nie te wyznawane przez abp. Wesołowskiego, ks. Gila i tych, którzy ich i im podobnych przez lata ukrywali, usprawiedliwiali, chronili przed wymiarem sprawiedliwości.

Abp Gądecki oświadczył, że duchowni nie powinni angażować się w kampanię wyborczą któregokolwiek z kandydatów. Jednak nie skrytykował księży, którzy popierają kandydata PiS, Andrzeja Dudę. Taka kościelna hipokryzja. PiSowi świeczkę, a komu ogarek nie do końca wiadomo. Biskupi doprecyzują jesienią.

Zobacz profil polityka: Joanna Senyszyn