Nie oddamy wolnych wyborów - Manifestacja w Krakowie 16 lipca 2017 roku

dodano 2017-07-17 09:26 w kategorii: Informacje

W niedzielę 16 lipca 2017 roku odbyła się w Krakowie na Rynku Głównym manifestacja przeciwko zmianom w reformie sądownictwa. Manifestacja była organizowana przez Komitet Obrony Demokracji oraz większość opozycyjnych partii politycznych w tym Sojusz Lewicy Demokratycznej.

Małopolską Radę Wojewódzką reprezentował jej Przewodniczący Ryszard Śmiałek, który przemówił do zebranych uczestników, podkreślając olbrzymią rolę niezawisłych sądów dla każdego obywatela w życiu codziennych wskazując takżę zagrożenia wynikające z zawłaszczenia wymiaru sprawiedliwości przez PiS. Wyraził zdecydowany sprzeciw przeciwko łamaniu fundamentalnych podstaw demokracji i praworządności w Polsce przez obecną władzę. W manifestacji licznie uczestniczyli członkowie SLD z Małopolski i Krakowa, a Radę Krakowską SLD reprezentowała jej Wiceprzewodnicząca Marzena Biel z członkami SLD w Krakowie.

O godzinie 21:00 odbyła się dalsza część manifestacji tym razem pod sądami w Krakowie pod hasłem "Łańcuch Światła".

Fot. Jacek Taran